Terapia "Neurovision" – noutate absoluta in tratamentul ambliopiei la adult

Neurovision este o terapie noua, non-invaziva de imbunatatire a vederii, prin care creierul este antrenat sa clarifice imaginea primita, in mod automat, asemanator unui software care imbunatateste o imagine digitala cu rezolutie redusa. Asa sum stim, claritatea vederii depinde atat de modul in care ochii preiau imaginea dar si de modul in care creierul nostru interpreteaza informatia primita, Neurovision actionand la acest ultim nivel. Softul poate fi instalat foarte usor pe calculatorul pacientului, acesta putand efectua sedintele acasa. Fiecare sedinta are o durata de aproximativ 30 minute iar in total programul contine 40 sedinte. Se recomanda a fi efectuate 3 sedinte pe saptamana, astfel ca intregul program poate fi finalizat in aproximativ 3 luni. În acest interval de timp, pacientul va efectua un control la fiecare 2 saptamani, medicul oftalmolog monitorizand: acuitatea vizuala, sensibilitatea la contrast (diferenta dintre stralucirea literei si cea a fondului) si vederea binoculara (in special stereoscopia, adica vederea in spatiu).

Ce indicatii are Neurovision ?
Trebuie facuta o selectie atenta a pacientilor, intrucat nu se incadreaza aici orice tip de vedere scazuta (ex: cataracta, glaucom, retinopatie, neuropatie optica sau alte afectiuni oculare organice). Un alt criteriu de excludere este si coexistenta unui strabism, de preferat fiind sa se corecteze mai intai deviatia oculara si apoi sa se initieze terapia.

Principala indicatie pentru Neurovision este ambliopia, adica vedere scazuta la un ochi sanatos dar nefolosit (sau ochi lenes), la baza fiind mai frecvent doua cauze: strabismul si anizometropia (diferenta mai mare de o dioptrie intre cei 2 ochi). Ambliopia este tratabila in copilarie prin ocluzie in special (acoperirea ochiului sanatos) sau penalizare cu atropina, scopul fiind recuperarea vederii inaintea varstei de 7-8 ani in principiu si cel mult 12 ani daca la baza este anizometropia. Cu cat varsta copilului este mai mare si cu cat vederea de la care se porneste este mai scazuta, cu atat rezultatele sunt mai slabe. În cazul unei compliante scazute la ocluzie in copilarie, vederea ramane mai slaba iar ca adolescent si adult tanar pacientul afla de la medicul oftalmolog ca nu se mai poate face nimic pentru ochiul lenes si ca nici operatia cu laser nu il mai poate ajuta pentru recuperarea vederii. Mai exista si situatia in care ambliopia este diagnosticata tarziu (la copilul mare sau chiar adult) in absenta unor semne sau simptome care sa determine parintii sa aduca mai devreme copilul la medic (ex:anizometropia). Pentru toti acesti pacienti cu ambliopie si varsta de peste 9 ani, chiar adulti, cazuri considerate pana acum netratabile, terapia Neurovision vine ca o noutate absoluta si poate fi solutia la care multi dintre ei sperau.

Alte indicatii sunt: imbunatatirea vederii dupa operatia de cataracta (un rol important in aceste cazuri fiind atribuit de fapt si cresterii sensibilitatii la contrast), dupa operatia cu laser pentru reducerea dioptriilor, imbunatatirea vederii pacientilor cu nistagmus (miscari involuntare, oscilatorii ale ochilor) si chiar pentru o vedere mai buna fara ochelari la pacientii cu dioptrii mici.
Care sunt rezultatele?

La finalul programului studiile arata o imbunatatire a acuitatii vizuale in medie cu 2-3 linii si foarte important vederea ramane stabila pe termen lung, recurenta ambliopiei fiind rara . De asemenea creste semnificativ sensibilitatea la contrast si se imbunatateste vederea binoculara.

Neurovision poate fi asadar terapia pe care o asteptam atat noi, medicii oftalmologi, cat si pacientii nostri pentru care pana acum s-a considerat ca nu mai exista nici o solutie.

Dr. Roxana Popa
Medic specialist oftalmolog